Jak na preventivní údržbu jater – čističky našeho těla

si projdeme dnes a navážeme na minulý článek, kde jsem psala o funkcích jater a o prvotních projevech jaterních potíží.

Játra jsou pro nás opravdu důležitá. Vždyť zpracovávají všechny tři základní druhy živin, tedy cukry, bílkoviny i tuky. Zneškodňují jedovaté látky, vylučují žluč a vytvářejí spoustu enzymů, které jsou potřebné při chemických pochodech v tkáních. Dále se podílejí na látkové přeměně stravy na vitaminy, hormony, elektrolyty a další látky, které jsou nezbytné pro život. Neméně důležitou roli hrají i při srážení krve.

Jednou z funkcí jater je zásobovat organismus energií. Jsou-li játra zdravá, uvolňují glukózu, kdykoli je třeba a tím udržují stabilní hladinu energie po celý den. Pokud jsou unavená játra, jste unavení i vy.

A teď na jaře mají játra přírodně vládnoucí energii.  Je tedy na čase začít pečovat o tento důležitý orgán a vybírat si suroviny, které játrům pomáhají optimálně fungovat. Existuje mnoho potravin, které podporují funkci jater a já vám některé z nich představím.

27. 4. 2021 je úplněk. Tím začíná doba vhodná na podporu jater a jejich očistu. Co můžete udělat v běžném životě vy?

Nastavte si na 1-2 týdny odlehčený režim.

Důležité je ráno metabolismus rozeběhnout. Dejte si na lačno sklenici vody s citronem – nápoj stimuluje činnost jater a aktivuje v nich proces látkové výměny. Citron je vynikající pomocník trávení, podporuje činnost žlučníku a vylučování žluči. Přestože je kyselý, má v těle zásaditou reakci.

Před snídaní doporučuji čerstvou šťávu z mrkve nebo černé ředkve.

K obědu si dejte jídlo typu zeleninové rizoto + zeleninový salát nebo pro milovníky masa – maso + zeleninový salát (bez přílohy).

Na večeři doporučuji zmenšit porci a doplnit o vhodnou zeleninu.

Po celý den nezapomeňte průběžně doplňovat tekutiny (min 2 litry vody a bylinkových čajů).

Dopřejte játrům i kyslík. Běžte si zaběhat nebo si dejte delší svižnou procházku a dbejte na pořádné prodýchávání.

Preventivní údržba jater

je jak o očistě jater samotných, tak o následné podpoře jejich funkcí.

Na detoxikaci a regeneraci jater platí dobrý pitný režim. Celkově se doporučuje vypít minimálně 2 litry tekutin denně.

V první řadě je voda, nejlépe ochucená čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Zelený čaj napomáhá odstraňovat z jater tuk a obsahuje antioxidanty zlepšující funkci jater.

Cíleně podpořit játra můžete i pomocí bylinných čajů – jednodruhových nebo směsí. Např. hořec žlutý, máta peprná, heřmánek pravý, třezalka tečkovaná, řepík lékařský, ostropestřec mariánský, list a kořen pampelišky, měsíček lékařský, mařinka vonná, tymián, jitrocel kopinatý, svízel syřišťový,…

Nepodceňujte však množství, směs a účinky bylin. Není vhodné smíchat všechny dohromady. Proto dbejte na doporučení zkušeného bylinkáře, ať vám opravdu byliny udělají dobře.

Můžete využít i bylinné tinktury už speciálně vyrobené pro daný účel a do nápoje si je přidávat. Na regeneraci jater je vhodný např. ostropestřec mariánský, výtažek z artyčoků, vlaštovičníková tinktura nebo třezalka tečkovaná. Dobrý bylinkář vám vysvětlí a poradí, jak kterou bylinnou tinkturu dávkovat a jak dlouho používat.

Zmiňované byliny obsahují látky, které přispívají k obnově a regeneraci jaterní tkáně a ke správným funkcím metabolismu jater. Některé mají i výrazné antioxidační vlastnosti a chrání játra před poškozením.

Výborné je přidat i zeleninové šťávy.

Např. při žlučníkových a jaterních potížích se doporučuje šťáva z mrkve (3x denně 50 ml, 20 minut před jídlem). Můžete ji užívat i několik měsíců. 

Pro očistný účinek je skvělá šťáva z černé ředkve. Užívejte ji 3x denně 30 ml po jídle po dobu 4-5 dnů.

Podpořit správnou funkci jater můžete i vhodnou, odlehčenou stravou.

Odlehčení vnímejte ve smyslu snadnosti trávení. Odlehčit podle mě neznamená úplně vyřadit bílkoviny (maso, sýry, mléčné výrobky…) a tuky. Jde o jejich efektivní trávení, štěpení a získávání živin bez vysilování jater. Záleží totiž na množství a kombinaci jednotlivých složek stravy a na způsobu úpravy. V tomto období doporučuji čerstvé potraviny, vařené nebo dušené.

Do jarního jídelníčku přidejte více vhodné zeleniny, kroupy, kysané zelí, zeleninové polévky a saláty.

A nezapomeňte, že i jen jeden pampeliškový lístek denně je k ozdravení jater zázračný. Nasekejte ho nadrobno a nazdobte si jím pokrm, podobně jako pažitkou. Hořčiny v pampelišce pomáhají odbourávat toxiny, zlepšují trávení (i když se přejíte není vám pak špatně). A kořen pampelišky obsahuje inulin, který má příznivý vliv na střevní peristaltiku.

Různé druhy zeleniny slouží jako zdroj důležitých látek pro činnost jater.

Vhodná zelenina je např. listová zelenina, artyčoky, řepa, chřest, pórek, čekanka, křen, pastinák, čerstvý fenykl a avokádo – pomáhají regenerovat jaterní buňky.

Červená řepa je přirozeným zdrojem všech vitamínů a minerálů, které játra potřebují pro trávení. Eliminuje negativní dopady tučného a mastného jídla na vaše zažívání.

Vyzkoušejte třeba méně používané artyčoky. Chystám se na to taky, protože obsahují řadu zdraví prospěšných látek, jako hořčiny, enzymy, třísloviny, vlákninu a množství vitaminů A a B. Artyčoky navíc podporují produkci žluče v játrech a zabraňují tvorbě žlučových kamenů. Tato chutná zelenina také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a bojuje proti plynatosti a nadýmání.

Nebojte se obohatit svou stravu o mořské řasy wakame – mořskou zeleninu, která je velmi bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek, stopových prvků a vitaminů. Podle odborníků dokonce mořské řasy pomáhají játrům tím, že zabraňují vstřebávání těžkých kovů a dalších toxinů do těla.

Pobavila mě „čertovská funkce jater“ – kdy játra využívají síru. Ta slouží jako aktivátor jaterních enzymů odpovědných za vylučování volných radikálů a toxinů z těla. Jednoduše řečeno síra pomáhá játrům v detoxikačním procesu. Síru získáte z mrkve, řepy, brokolice, česneku a cibule. Mocná zelenina, která je bohatá na síru, je i kapusta, růžičková kapusta, špenát a čekanka.

Vhodné tuky – za studena lisované oleje – slunečnicový, olivový, dýňový, lněný. Obsahují vitamíny A, D, K, E, pomáhají jejich vstřebávání a mají antioxidační účinky.

Vhodné koření – játrům pomáhá kurkuma, petržel, kardamom, kmín, fenykl, zázvor, pepř, bobkový list, bazalka, rozmarýn, skořice,…

Kurkuma podporuje tvorbu trávicích enzymů a je silně protizánětlivá. Zlepšuje produkci žluči a funkci žlučníku. Játra chrání před poškozením toxiny. Může napomáhat i regeneraci již poškozených jaterních buněk. Je to podobný kořen jako zázvor, ale drobnější, a už se dá i u nás koupit čerstvý. Jen pozor, ať nejste oranžoví všude, až ho rozkrojíte. Obarví vše, čeho se dotkne.

Zdravé mlsání pro vás i játra – med a vlašské ořechy.

Z mé zkušenosti však nejvíce zatěžují játra „emoční toxiny“ – nezpracované emoce. To je kapitola sama pro sebe.

Vědomý emoční detox je téma na další článek.

Drahomíra Znamenáčková
Rozsviť svůj vnitřní svět, objev svoje vnitřní hodnoty a žij je pro dobro své i těch ostatních.
Komentáře
  • Vyzkoušejte ZDARMA kurz AHA systém