Jarní bylinkový recept na posílení imunity

Jaro nám už jede na plné obrátky. Je to vhodný čas nejen pro úklid, ale i pro přípravu na celou novou sezónu, ať pracovní, sportovní či lidskou.
 
V téhle složité době je pro každého z nás asi nejdůležitější posilovat imunitu. Ale příroda nám dává důrazně najevo, že postaru už to dělat nestačí.
 
Ono totiž jedna část podpory imunitního systému je zdravé stravování, vitamíny, pohyb a relax. A druhá, řekla bych že důležitější část, je o řízení síly celého imunitního systému. O té vám ale napíšu příště. 
 
Vy hlavně na nic nečekejte a svoji sílu začněte podporovat hned teď. Například pohybem, který vám dělá radost, k tomu přidejte dostatečný spánek, vitamíny, bylinkové a zázvorové nápoje.
 
Odlehčete si jídelníček a vyměňte alespoň na chvíli „knedlíky a uzené“ za „zelenou“ stravu.  A nehledejte v tom nic složitého. 
 
Naše prababičky tuhle moudrost znaly a běžně připravovaly třeba chleba nebo vařené brambory s tvarohem, posypané nasekanými bylinkami. Kdo nemá rád tvaroh, stačí brambory, olej a bylinky.

A báječné je, že teď, v době roušek, si můžete v klidu dopřát i jídla s aromatickou cibulí a česnekem. Protože rouška chrání nejen proti virům, ale i proti „silnému“ dechu.

Používejte pro vás dostupné bylinky a různé druhy salátů (ledový, hlávkový, barevný, rukolu, polníček). Na každou možnou přílohu, ať brambory, rýži nebo těstoviny, přidejte nasekanou nať řeřišky, pažitky, petrželky, medvědího česneku. A nezapomeňte ani na list pampelišky a kopřivy.

Pro inspiraci jeden recept.

Natrhejte mladé listy kopřiv a pampelišek, omyjte je a nadrobno nasekejte.

Najemno nakrájenou cibuli osmažte na oleji do skleněna, pak stáhněte sporák na minimum a připravené nasekané listy kopřiv a pampelišek přidejte k cibuli. Chvíli otáčejte, míchejte až příjemně povadnou a zvláční.

Směs posolte a smíchejte s přílohou – s bramborami, s rýží, s těstovinami, kuskusem, prostě s tím, co máte kdo rád.

Na talíři můžete ještě posypat čerstvou pažitkou, nasekaným medvědím česnekem nebo naklíčenou řeřiškou a vše můžete dozdobit kvítky sedmikrásky nebo řeřichy.

Přeji dobrou chuť a krásný den.

Drahomíra Znamenáčková
Rozsviť svůj vnitřní svět, objev svoje vnitřní hodnoty a žij je pro dobro své i těch ostatních.
Komentáře
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marcela

Už se na takový salát zase těším, jen co sleze sníh…

  • Vyzkoušejte ZDARMA kurz AHA systém